Wat is osteopathie

Home » Wat is osteopathie

Osteopathie is ruim een eeuw geleden ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew T. Still (1828-1917). In 1891 stichtte Still ‘The American School of Osteopathy’. Dat was het startsein voor een verdere ontwikkeling van de osteopathie. In de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk is osteopathie inmiddels een erkende vorm van gezondheidszorg geworden.

In Nederland is deze vorm van geneeskunde nog relatief jong: de eerste osteopaten vestigden zich in 1985 in Nederland. De laatste 10 jaar raakt osteopathie steeds meer bekend en krijgt ook hier steeds meer erkenning binnen de gezondheidszorg.

Nederland telt ongeveer 500 geregistreerde osteopaten. Al deze osteopaten zijn van oorsprong fysiotherapeut of basisarts, waarna ze een vijfjarige beroepsopleiding osteopathie hebben gevolgd. Osteopaten die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) zijn erkende en geregistreerde osteopaten. Zij mogen zich osteopaat D.O.-MRO noemen. Voor deze osteopaten bestaat de verplichting zich na te scholen, dit om de kwaliteit van osteopathie te garanderen.

Osteopathie is veilige geneeskunde die zich richt op de beweging van en in het lichaam.

Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten.

Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren.

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van bewegingsbeperkingen in het lichaam die klachten veroorzaken.

Alle systemen in het lichaam werken mee om het gezond te houden of om een ziekte te lijf te gaan. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest. Een osteopaat benadert het lichaam daarom als één geheel. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.
Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Hij/zij gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij of zij maakt los wat los moet zitten en herstelt zo met (overwegend) zachte handgrepen het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.