Methode

Home » Methode

Eerste consult

Bij uw eerste bezoek zal de osteopaat, naast de door u ingevulde vragenlijst, ook vragen stellen over uw huidige klacht, ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert de osteopaat te achterhalen welk weefsel bij u de klachten veroorzaakt en wat hiervan de oorzaak is. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De osteopaat onderzoekt door welk bewegingsverlies het lichaam niet meer uit zichzelf herstelt. Dat doet hij terwijl de patiënt in zijn of haar ondergoed afwisselend zit, ligt en staat.
Als het onderzoek is afgerond bespreekt de osteopaat wat hij of zij heeft opgemerkt, en stelt een behandelplan op.

Aantal behandelingen

Na twee tot drie behandelingen zal het duidelijk zijn of de therapie de gewenste uitwerking heeft. Bij acute klachten volstaan meestal een drie- tot vijftal behandelingen. Bij hardnekkige of chronische klachten zal herstel of verbetering langer op zich laten wachten. Een behandeling duurt ongeveer 60 minuten. Tussen de vervolgafspraken zit een langere periode dan bijvoorbeeld bij fysiotherapie. Dit is nodig omdat het lichaam als gevolg van de behandeling tijd nodig heeft om een nieuwe balans te creëren.

Naast het behandelen probeert de osteopaat u inzicht te geven in de oorzaken van de verstoring binnen het lichaam. Hierbij kan de osteopaat u belasting,- en leefadviezen meegeven.

Reacties op behandeling

De reactie op een osteopathische behandeling is bij iedereen anders. Soms ervaart een patiënt tijdens de behandeling een warm, tintelend of prikkelend gevoel. Ook kan kort na de behandeling een emotionele reactie plaatsvinden. Soms krijgt een patiënt na de behandeling korte tijd last van hoofdpijn, vermoeidheid of juist een verergering van de klacht. Het is dan ook goed om de dag van de behandeling rustig door te brengen. Wacht met fanatiek sporten liever tot de volgende dag.